Rosturi de lucru - Sisteme de rosturi

Este cunoscut faptul ca zonele vulnerabile ale unei pardoseli industriale il constituie rosturile si in special rosturile de constructie, care se deschid cel mai mult.

In timpul procesului de uscare, betonul se contracta, intreaga pardosea avand tendinta de a se aduna spre mijloc dar datorita masei foarte mari si a frecari dintre pardosea si stratul suport, in interiorul acesteia apar tensiuni. Ca o consecinta a acestui fenomen, este necesara prevenirea aparitiei fisurilor aleatorii, prin detensionarea controlata si taierea rosturilor de contractie in cel mai scurt timp posibil in urma finisarii, la o adancime egala cu 1 /3 din grosimea pardoseli.

Datorita faptului ca dupa o anumita perioada de timp articularea unei pardoseli se produce, este necesara implementarea unui sistem de transfer de sarcina de la o pardosea la alta.

Acest lucru se realizeaza de obicei prin intermediul gujoanelor metalice,  care unesc placile alaturate, impiedicandu-le sa lucreze diferit in plan vertical. Insa acest sistem are inconvenientul ca nu le permite sa se miste independent nici in plan orizontal, decat pe o singura axa si nu protejaza muchiile, de aceea cel mai indicat este folosirea rosturilor metalice incorporate.


        

Muchiile placilor de beton la interfata rosturilor de constructie, se vor degrada la utilizare si trafic, daca nu sunt protejate.  Folosirea unui sistem de rost armat, va preveni o astfel de degradare, va prelungi viata pardoselii si va micsora timpul si costurile alocate intretinerii acesteia.

Un sistem de joint bine realizat trebuie sa fie capabil sa protejeze bordurile placilor de beton, dar si sa transfere sarcinile de pe o placa pe alta cu devieri minime, sistemul trebuind  de asemenea  sa ofere toate acestea, fara a provoca slabirea rezistentei sectiunii  respective.

Aceste jointuri se monteaza ca si rost de constructie, respectandu-se raportul  dintre  lungimea si latimea unei placi, fiind montate exact in cota la care urmeaza sa fie turnata pardoseaua, perfect aliniate si consolidate, pentru a rezista presiuni exercitate de betonul turnat pe o singura parte, fara a se serpui sau inclina.